Raalte Heino

RAALTE OBJECTIEF is een toonaangevend mediabedrijf dat zich richt op het verstrekken van objectieve nieuwsberichten en informatie aan de gemeenschap van o.a. Heino en Raalte, beide behorend tot de Gemeente Raalte. Met ons team van ervaren journalisten streven we ernaar om betrouwbare en feitelijke rapportage te bieden over gebeurtenissen en ontwikkelingen in deze plaatsen. We zijn trots om de lokale gemeenschap van dienst te zijn en houden u graag op de hoogte van alles wat er speelt in Heino,  Raalte en de overige dorpskernen in de Gemeente.

Raalte  (Nedersaksisch: Raolte) is een plaats in de Nederlandse provincie Overijssel in het centrum van Salland. Het is de hoofdplaats van de gemeente Raalte.

De gemeente Raalte is in de Bataafs-Franse tijd ontstaan. Het schoutambt Raalte ging in 1811 op in de gemeente Raalte, onderdeel van het nieuwe bestuurlijke bestel. Naar Frans model werd de bestuurlijke basis gevormd door gemeenten, of zoals de Fransen dat noemen "communes".

Het dorp Raalte bestaat 900 jaar in 2023.

 

Wijken in de plaats Raalte


Bedrijventerreinen


Bezienswaardigheden


Feesten

In Raalte zijn er jaarlijks twee grote feesten: Stöppelhaene en Ribs & Blues. Stöppelhaene is een Oogstfeest dat al sinds 1951 in het laatste weekend (woensdag tot en met zondag) van augustus wordt gevierd. Hoogtepunt is het Oogstcorso op donderdag. Ribs & Blues is een muziekfeest met onder andere bluesmuziek dat sinds '97 wordt gehouden in het pinksterweekend. Verder zijn er nog andere feesten in Raalte zoals het Salland festival (2014 was de laatste keer), Streetlive, Pedro Pico Pop (laatste editie vond plaats in 2018), Salland Natuur Fair, Carnaval, bierweekend en Leontien Ladies Ride.

Het jaar 2023 staat in het teken van het 900-jarig bestaan van Raalte. Meerdere weekenden wordt er aandacht geschonken aan dit jubileum door middel van activiteiten in de kunst-, cultuursector.


Verkeer en vervoer

Raalte ligt op de kruising van wegen de N35 (Zwolle - Enschede) en de N348 (Arnhem - Hoogeveen). Ook ligt Raalte aan de N332 (Raalte - Lochem) en de N756 (Wijhe - Raalte). De sprinter van Keolis Nederland (Zwolle - Enschede) stopt tweemaal per uur per richting op zowel in Raalte als Heino. Naast de sprinter stopt er op werkdagen eenmaal per uur een intercity Zwolle - Enschede v.v. te Raalte. De intercity reed tot de zomer van 2018 tussen Raalte en Enschede, onderweg stopt deze trein op de stations van Raalte, NijverdalAlmeloHengelo en Enschede. Ten tijde van de bediening door de NS was er sprake van exploitatie met dieseltreinen.

Vroeger was er een spoorlijn Deventer - Ommen met enkele haltes in deze gemeente. Er zijn verschillende busverbindingen naar Zwolle, Deventer en Lemelerveld-Dalfsen. Buurtbussen verzorgen vanaf treinstation Raalte de verbindingen naar o.a. Broekland en Wijhe, Heeten en Olst, Haarle en Nijverdal. Verder ligt Raalte langs het Overijssels Kanaal, maar dit kanaal is niet meer voor reguliere scheepvaart toegankelijk.


Bekende Raaltenaren

Geboren

 

Heino is een dorp in de gemeente Raalte in de Nederlandse provincie Overijssel. Het telt 7.170 inwoners (2021). Heino ligt tussen Zwolle en Raalte aan de N35. Ten zuidwesten van de bebouwde kom ligt het station van Heino, aan de spoorlijn Zwolle - Almelo.

De eerste verwijzing naar Heino, in een oorkonde van de bisschop van Utrecht, dateert uit het jaar 1236. Hierin wordt de naam Van der Hayne genoemd, en er wordt gesproken over een buurtschap genaamd Ter Heyne. Van een echt dorp is er pas sprake sinds de 17e eeuw. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het dorp aanzienlijk uitgebreid. Voor de 21e eeuw zijn er verdere uitbreidingsplannen gemaakt. Op 22 mei 1982 werd in het Gemeentehuis van Heino een akte van jumelage ondertekend met de Belgische gemeente Keerbergen. Deze zusterband werd stilzwijgend verbroken in 2001 toen Heino als zelfstandige gemeente ophield te bestaan.

Heino was een zelfstandige gemeente tot 1 januari 2001. In 2001 voegde de provincie Overijssel de gemeente Heino samen met de gemeente Raalte. De voormalige gemeente Heino bestond uit de kernen Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem en had een totale oppervlakte van 36,23 km². Het voormalige gemeentewapen, met daarin een ploegijzer van zilver en drie klaverbladen in natuurlijke kleur, verwees naar het agrarische karakter van de gemeente. Met een gemeentelijke herindeling kwam een einde aan de zelfstandige status van Heino.


Cultuur


11 maart 2023 kwam Duits Schlagerzanger Heino optreden in Heino.[2]


Toerisme


Onderwijs

  • De Dolfijn (Katholieke Daltonschool)
  • De Gouden Emmer (Protestants Christelijk)
  • De Springplank (Openbaar)


Sport en verenigingen


  • Ons Genoegen(fanfare)
  • SC Hevo (gymnastiek)
  • HHZD (handbal)
  • Rozendaelgroep (scouting)
  • TTV Heino (tafeltennis)
  • TV Heino (tennis)
  • VV Heino(voetbal)
  • Hevo Heino (volleybal)


Feesten

In Heino is er jaarlijks een groot feest; De Pompdagen, het jaarlijkse 5-daagse dorpsfeest. Tijdens De Pompdagen zijn er podiums, een minikermis, een markt en op zondag een toertocht voor oldtimers. In 2020 en 2021 is het evenement afgelast in verband met de coronacrisis. Website pompdagen: https://web.archive.org/web/20220625221606/https://pompdagen.nl/


Verkeer en vervoer

  • Heino is gelegen aan rijksweg 35, die via "Rondweg Heino" om het dorp heenloopt. De rondweg werd op 4 oktober 1984 geopend om de verkeersdrukte in Heino te verminderen.
  • De Blauwnet-stoptrein van de spoorlijn Zwolle - AlmeloEnschede stopt tweemaal per uur per richting op station Heino.
  • Heino heeft drie buslijnen: buslijn 166 (Zwolle HessenpoortStation Raalte), buurtbus 523 (Zwolle-Zuid - Laag Zuthem - Station Heino) en schoolbus 664 (Lemelerveld → Heino → Zwolle).


Bekende personen