KNMI: Klimaatberichten

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws?type=climate

Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Klimaatdashboard nu ook voor neerslag en droogte

2021-12-0710:00

Neerslag en droogte in Nederland. Hoe was het, hoe is het en hoe gaat het worden? Naast temperatuur zijn vanaf vandaag ook neerslag en droogte te zien in het klimaatdashboard. De temperatuur zien we in het klimaatdashboard in alle seizoenen stijgen. De nieuwe droogte-index SPEI heeft alleen een duidelijke trend naar vernatting in de winter en verdroging in het voorjaar. Waarom deze nieuwe droogte-index en wat zegt SPEI nu eigenlijk precies?

Opwarming noordelijk halfrond heeft de 1,5 graad bereikt

2021-11-3010:00

In het Klimaatakkoord van Parijs, vandaag zes jaar geleden, is vastgelegd de mondiale opwarming te beperken tot ruim onder de 2 graden, met een duidelijk zicht op 1,5 graad. Voor het noordelijk halfrond is echter de opwarming van 1,5 graad in 2020 al bereikt.

Tropische orkanen sparen BES-eilanden dit jaar

2021-11-2313:00

Na een vroege start in mei van het orkaanseizoen in Caribisch Nederland, werd het op de Atlantische Oceaan een behoorlijk actief seizoen. Met 21 stormen belandt 2021 op de derde plaats sinds het begin van de metingen in de jaren 80. Gelukkig bleven de BES-eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba gespaard en trokken de stormen op veilige afstand voorbij. Om het risico van toekomstige orkanen beter in beeld te brengen is er een speciaal model (STORM) ontwikkeld dat gebruikt is voor het KNMI Klimaatsignaal‘21.

<
1