FOTO VAN DE MAAND

Nederland heeft zoveel te bieden op het gebied van unieke gebouwen en mooie en bijzondere plekken. Leuk toch om regelmatig even te kijken of je herkent waar we nu weer aandacht aan hebben besteed.

Al sinds 2013 wordt er maandelijks een foto gepubliceerd waarbij de bezoeker wordt gevraagd waar de foto genomen is en enkele algemene details te benoemen.

We gaan een bescheiden prijs verbinden aan de Foto van de maand die te winnen is door de inzender met het juiste antwoord. Op het moment dat er meerdere inzenders alle details (of een gelijk aantal) goed hebben wordt er geloot. Soms wordt er gevraagd naar de architect van een gebouw maar het kan ook om een bijnaam gaan. De plaats en naam van het gebouw is voor velen nog wel op te brengen maar dan gaat het nog om twee of drie details die te benoemen zijn. Googelen is toegestaan ! A.u.b. geen antwoorden verstrekken via Facebook en Twitter.

Wilt u ook meedoen met uw organisatie in 2025. Stuur ons een email; wiekentnederland@outlook.com.

We verheugen ons op uw reactie !


Waar is dit in Nederland ? foto rechts, en noem nog 4 algemene details. Klik op de foto en/of stuur een email naar : wiekentnederland@outlook.com



FOTO VAN DE MAAND MEI



FOTO VAN DE MAAND MEI

De winnaar ontvangt een 3 gangen verassingsmenu voor 2 personen



FOTO VAN DE MAAND MEI



Stuur je antwoord naar de redactie voor de 30e van de maand



Oplossing april Groningen - Groninger Museum - 1874 - Praediniussingel - Schenking Nederlandse Gasuni - Alessandro Mendini - Frans Haks.


We hebben deze maand weer veel inzendingen mogen ontvangen. De winnaar is, na loting,  Gert J ter Hort. Van harte gefeliciteerd met entreekaarten voor vier personen voor het Groninger Museum.


Het Groninger Museum is een van de grotere musea in het noorden van Nederland. Het beheert een veelzijdige verzameling bijzondere schatten van de steentijd tot nu. Maar wat het eerst opvalt is het gebouw zelf. Dat alleen al is een bezoek waard.

Geschiedenis van het gebouw

Het Groninger Museum is opgericht in 1874. Het oude gebouw aan de Praediniussingel voldeed na 100 jaar niet meer aan de museale eisen van de tijd. Een schenking in 1987 van de Nederlandse Gasunie aan de gemeente Groningen, maakte het mogelijk om een compleet nieuw gebouw te bouwen. In 1994 werd het nieuwe Groninger Museum geopend door toen nog koningin Beatrix.

De toenmalige museumdirecteur Frans Haks (1938-2006) koos voor de Italiaanse ontwerper Alessandro Mendini. Haks presenteerde in 1988 een overzichtstentoonstelling van Mendini’s werk om het publiek en de politici van de stad en provincie Groningen te overtuigen van zijn artistieke kwaliteiten en veelzijdigheid. De samenwerking van Haks en Mendini verliep zo goed dat ze beiden haast als een artistieke tweeling beschouwd werden.

Het middendeel van het gebouw is geheel ontworpen door Alessandro Mendini. Dit vormt het hart van het totale museum. Hier is de entree, waar iedere bezoeker in- en uitgaat. Hier zijn de publieksvoorzieningen, zoals de museumwinkel en het café. Beneden bevinden zich algemene museale ruimtes, zoals een auditorium, een kinderatelier, het Info Center en een ontvangstruimte, de Job Lounge; kortom functies die niet direct gericht zijn op het tentoonstellen van voorwerpen.

In dit middendeel staat de goudkleurige toren centraal. Boven op de toren wappert een vlag, dit is meestal een ontwerp van Mendini, soms van één van de gastarchitecten.

De goudkleurige toren heeft geen ramen en is niet toegankelijk voor het publiek; dit komt omdat Mendini deze oorspronkelijk bedacht heeft als depot. Dit depot plaatste hij bewust in het midden van het museum, zodat het prominent zichtbaar is. Meestal bevindt een depot zich in een museum achter het gebouw of in een kelder, zoveel mogelijk uit het zicht. Mendini maakt er juist een symbool van waar je niet om heen kunt. De kleur van het bekledingsmateriaal van laminaat, een geperste kunststof, is speciaal voor het museum ontwikkeld door Abet, en verwijst naar schatten in het binnenste. De toren is al van veraf zichtbaar. Hierdoor is het museum als het ware een moderne kathedraal vol met kunst en daar hoort een hoge toren bij. Lees meer op de website!

Website Groninger Museum; Groninger Museum