Lokale Bekendheden in de spotlight

Welkom bij onze speciale rubriek waarin we lokale bekendheden in de spotlight zetten! In deze serie richten we onze aandacht op de BN’ers (Bekende Nijverdallers) en BH’ers (Bekende Hellendoorners) die een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten op onze gemeenschap. Deze bijzondere mensen hebben bijgedragen aan de rijke cultuur, het sociale leven en de geschiedenis van onze gemeente.

Misschien ken je sommige van deze namen al, maar we zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen en suggesties. Ken jij iemand die volgens jou een plekje in de spotlight verdient? Of ben je zelf een lokale bekendheid die graag zijn of haar verhaal wil delen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Stuur ons een e-mail op info@nijverdalobjectief.nl met jouw aanbevelingen of verhalen. We kijken ernaar uit om meer te horen over de mensen die onze gemeenschap zo speciaal maken.

Laat ons weten wie volgens jou een ereplaats verdient in onze rubriek!

De kandidaten moeten nog wel in leven zijn! Anders kunnen we wel 10 a4tjes vol krijgen met namen.

Familie, Werk en Passie: Het Levensverhaal van Joop van Keulen

Joop van Keulen werd geboren op 22 februari 1957 in de Groen van Prinsterenstraat, midden in het hart van Nijverdal. Hij groeide op in een groot en hecht gezin, met twee oudere zussen, drie oudere broers en twee jongere broers. Zijn jeugd speelde zich af in een levendige buurt, waar de lagere school, Hendrik Wormser, recht tegenover zijn huis lag. Dit zorgde voor een dynamische en sociale omgeving waarin Joop zijn eerste jaren doorbracht.

Na de lagere school zette Joop zijn opleiding voort aan de Havo/Mavo, die later bekend zou worden als College Noetsele. De MAVO doorliep hij in vijf jaar, waarna hij verderging naar de Havo. Tijdens zijn MAVO-jaren kreeg hij les in vijf verschillende gebouwen, maar toen hij naar de Havo ging, werd alles samengevoegd in een splinternieuwe school, College Noetsele. Vooral wiskunde lag hem goed, wat later van pas zou komen in zijn carrière.

Na de middelbare school koos Joop voor een uitdagende opleiding aan de HEAO, waar hij zich specialiseerde in Commerciële Economie, Interne Organisatie en Bedrijfskunde. Zijn eerste baan vond hij in Amsterdam als Commercieel Medewerker op de afdeling Marketing Services bij Admedia. Deze functie legde de basis voor zijn verdere loopbaan en gaf hem de kans om zijn vaardigheden in de praktijk te brengen.

Joop heeft een breed scala aan hobby’s en interesses. Hij is een fervent voetballer, wielrenner, skiër, golfer en keyboardspeler. Daarnaast houdt hij van puzzelen met Sudoku en Wordfeud. Humor speelt ook een belangrijke rol in zijn leven; hij vindt het leuk om moppen te tappen en beschouwt zijn werk zelfs als een soort hobby.

In 1977 trouwde Joop met Ivonne en werd hij vader van één zoon en drie dochters. Inmiddels is hij ook de trotse opa van vijf kleinzoons en drie kleindochters. Zijn vader, Lammert van Keulen, was altijd zijn grote inspiratiebron, maar helaas overleed hij veel te jong in 1987 op 68-jarige leeftijd. Joop’s levensmotto is: “Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.”

Joop is al bijna 60 jaar lid van de voetbalvereniging DES, waar hij in de jaren '90 vijf jaar voorzitter was. Op 1 september 1980 begon hij te werken in het familiebedrijf, een interieurbouwbedrijf in Heiloo. In 1986 werd hij voor een derde aandeelhouder in de nieuw opgerichte Holding Van Keulen Bedrijven, waarin de aandelen van Van Keulen Interieurbouw en Van Keulen Mobielbouw werden ondergebracht. In 2006 vond de ontvlechting plaats en werd Joop de enige aandeelhouder van Van Keulen Interieurbouw. In november 2022 droeg hij via de Bedrijfsopvolgingsregeling de aandelen van zijn holding over aan zijn kinderen.

Dit jaar viert het bedrijf het 80-jarig jubileum van het ondernemerschap van Joop’s vader. In 2019, tijdens het 75-jarig jubileum, ontving Joop een koninklijke onderscheiding van burgemeester Anneke Raven en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hoewel hij nog steeds betrokken is bij het bedrijf, laat hij veel over aan zijn kinderen. Met meer dan 500 medewerkers zijn ze trots op hun bedrijven, met de hoofdvestiging in Nijverdal, een moderne staalfabriek in Tynaarlo, een bedrijf in Dieren en een zelfstandige vestiging in Mariënheem.

In 2007 werd Joop als eerste uitgeroepen tot ondernemer van het jaar door BCNH. Met 450 medewerkers is Van Keulen Interieurbouw de op één na grootste werkgever in de gemeente Hellendoorn. Joop van Keulen, nu 67 jaar oud, staat bekend als een gepassioneerde en betrokken werkgever, die zijn mening over verschillende onderwerpen duidelijk en zonder terughoudendheid uitspreekt.

Hans van Petersen: Een Leven in Muziek

We gaan 69 jaar terug in de tijd, naar een koude winterdag op 1 februari 1955, toen Hans van Petersen werd geboren aan de Smidsweg in Nijverdal. Opgegroeid in deze buurt nabij het centrum, ontwikkelde Hans al op jonge leeftijd een diepe passie voor muziek. Zijn jeugd werd gekenmerkt door eindeloze uren bij de radio en het draaien van vinylplaten op de draaitafel, een hobby die zijn leven zou blijven beïnvloeden.

Hans ging naar de kleuterschool en lagere school in zijn buurt en vervolgde zijn opleiding aan het MBO. Ondanks zijn academische verplichtingen, bleef muziek altijd een centrale rol spelen in zijn leven. Als kind was hij vaak te vinden bij de radio, waar hij gefascineerd luisterde naar de nieuwste hits en klassiekers.

Tijdens zijn tienerjaren kreeg Hans verkering met verschillende meiden(niet tegelijk), vaak ontmoet in discotheken. Hij vond deze manier van daten veel beter dan de digitale verkeringsmarkt van tegenwoordig. Uiteindelijk vond hij zijn ware liefde in Henny Twilhaar uit Hellendoorn. Samen bouwden ze een gelukkig leven op en kregen twee kinderen, die nu allebei in de dertig zijn.

Na zijn schoolperiode besloot Hans zijn passie voor muziek om te zetten in een carrière. Hij opende zijn eigen grammofoonplatenwinkel en werkte daarnaast bij de firma Van Keulen Interieurbouw. Zijn liefde voor muziek bracht hem ook naar de wereld van de discjockeys. Hij begon als DJ in het Mandje van de familie Veerkamp, waar hij samenwerkte met de broers Harry en Jos Veerkamp. Zijn talent en enthousiasme brachten hem naar verschillende locaties, zoals 't Keldertje in Lemele, De Waag in Holten, Grand Moustache in Rijssen, en het Luifeltje in Nijverdal. Later kwam daar ook Nite Life in Nijverdal bij. Hij draaide ook in de Hob Nob in Almelo en bij verschillende drive-in shows door het hele land.

In de jaren '80 maakte Hans de overstap naar de radio, waar hij werkte voor de NCRV in Hilversum. Zijn grote hobby bleef echter altijd het draaien van muziek die mensen wisten te waarderen en waar ze feest mee konden vieren. Voor Hans was het belangrijker om muziek te draaien die anderen leuk vonden, dan zijn eigen voorkeuren. Hij paste zijn muziekkeuze aan op de gelegenheid en de stemming van de mensen om hem heen.

In 2004 startte Hans samen met Mannes Borkent Reggestreek Radio vanuit de OZO (ziekenomroep), omdat er geen lokale radio was in Nijverdal. Dit initiatief zorgde ervoor dat zieke mensen thuis ook konden genieten van muziek. In 1997 begon Hans met het programma “De Gouden Terugblik”, dat al snel een vaste schare luisteraars kreeg. Elke zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur zitten mensen aan hun radio gekluisterd om te luisteren naar hun favoriete muziek. Het programma bestaat nog steeds en ontvangt tegenwoordig zo’n 40 tot 50 muziekverzoeken per week.

Toen de lokale omroep wilde samenwerken met een grotere zender in Enschede, werd het programma verplaatst naar het commerciële station Hellendoorn FM, dat later naar Doetinchem verhuisde. Samen met de LOH richtte Hans HOi Media op, een samenwerking met televisie, de Koerier en internet. Dit markeerde de overgang naar het digitale tijdperk, gebouwd op de toekomst. Inmiddels is Hans voor de tweede keer programmaleider bij HOi FM. Ook zijn vrouw Henny heeft een programma genaamd “Blue Notes”, dat zich richt op soul, jazz en blues en elke donderdagavond van 18:00 tot 20:00 uur wordt uitgezonden.

Toen Hans de pensioengerechtigde leeftijd naderde, had hij de wens om dagelijks een programma te presenteren voor HOi FM. Al snel werd het programma “Lunchbreak” geboren, een show met informatie over de gemeente Hellendoorn, omlijst met evergreens. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt het programma uitgezonden rond lunchtijd, van 12:00 tot 14:00 uur, van maandag tot en met donderdag. Op vrijdag is er plaats voor een Nederlandstalig programma.

Hans van Petersen heeft zijn leven gewijd aan muziek en heeft een blijvende impact gehad op de lokale radiowereld. Zijn passie en toewijding hebben ervoor gezorgd dat hij een geliefde figuur is geworden in de gemeenschap van Nijverdal en daarbuiten.


HOI fm is te vinden www.hoimedia.com of nederlandseradio.nl/hoi-fm

Zaterdag 12.00 tot 14.00 uur de Gouden terugblik met Hans van Petersen

Ma-Di-Wo-Do van 12.00 uur tot 14.00 uur Lunchbreak met Hans van Petersen


Van Kerkkoor tot Theaterproducties: De Muzikale Reis van Melissa Veltmaat”

Muziek en theater zijn mijn grote passies. Als klein meisje begon ik bij kinderkoor ‘De Paduaatjes’ in de Rooms-katholieke kerk van Nijverdal. Rond mijn twaalfde mocht ik naar het tienerkoor Novarum, en na mijn achttiende ging ik verder bij het jongvolwassenenkoor Quo Vadis. Tijdens mijn studie logopedie nam ik een pauze, maar later pakte ik Quo Vadis weer op. Ik voelde me er helemaal thuis, als een vis in het water.

In mijn jeugd kreeg ik blokfluitles op de Schaapskooi in de Kruidenwijk, Nijverdal. Daarna probeerde ik hobo, maar dat was niet echt mijn ding. Ik wilde heel graag drummen. Ik herinner me nog goed dat ik tijdens een open dag van de muziekschool bij de oude Super de Boer aan de Grotestraat iemand van de Tubantia vertelde dat ik wilde drummen. Mijn moeder zei toen: “Een drumstel komt er bij ons thuis niet in!” Dit werd zelfs gebruikt als titel in de kant. En het grappige is dat ik, sinds ik op mezelf woon, wel een drumstel heb. Ik heb het de man van de krant nog eens verteld, en hij herinnerde het zich nog.

Bij Quo Vadis zette ik ook stappen in het theater. Ik deed mee aan het voorprogramma van ‘Het Verzet Kraakt’ over de grootste bankroof van Almelo, geschreven door Gerard Cornelisse. Quo Vadis werd ook gevraagd om mee te doen aan een theaterproductie van de Vriezeveense Harmonie in Vriezenveen. Samen met koorgenoot Mark was ik een van de weinigen die meedeed. Het was een prachtige ervaring met Erik van de Kolk en Diane Ranselaar.

Daarna kwam ‘Van Katoen en Water’ in Almelo, ook van Gerard Cornelisse, waar ik opnieuw in het voorprogramma mocht optreden. Naast mijn werk voor de schermen hielp ik ook achter de schermen bij bijzondere producties zoals ‘Hanna van Hendrik’ en ‘De Vergeten Twentse Lente’ van Johanna ter Steege en Anouk Kapel. Deze producties hebben een speciale plek in mijn hart.

Tijdens ‘De Vergeten Twentse Lente’ kwam de oproep voor ‘Dhlomo’, een theaterproductie over de Afrikaanse profvoetballer en politicus Dharius Dhlomo, die in zijn eigen land geen kansen kreeg vanwege discriminatie. Iedereen kon zich aanmelden voor deze productie van Boudewijn Koops en Ilona Kevelman, ongeacht ervaring. Het vond plaats in het Heraclesstadion in Almelo, en ik had het erg naar mijn zin.

Afgelopen jaar waagde ik de stap om echt in een theaterproductie mee te doen. Ik deed auditie voor ‘Eindeloze Zomer’ over Krönnenzommer en kreeg een rol in het ensemble en een edelfiguratierol. Ik vind het geweldig om te doen.

Naast theater en zang heb ik ook op televisie gefigureerd in ‘Van Jong Leu en Oale Groond’, ‘Spangas’, en de psychologische dramaserie ‘Overspel’. Het gekste was misschien wel dat ik in Frankrijk, een uur van Calais, ging figureren. Samen met een kennis besloten we dit spontaan te doen en reden we op één dag heen en weer. We hadden zoveel plezier, en daar gaat het om.

Ik heb ook gedanst bij bekende Nijverdallers zoals Annet Nikamp bij ‘Vanavond Dansen’ en Vincent, en bij Nick Brinkhuis’ ‘Rampampam’. Wat mijn toekomstplannen zijn? In september start ik bij de KSW met het talentproject, en je raadt het al… met slagwerk! Vroeger heb ik daar nog majorettes gehad. Ik heb nooit drumles gehad, maar ik heb er wel feeling voor. Wat ik ook graag zou willen, is zingen in een band. Dus als iemand zich geroepen voelt om samen iets moois te maken, laat het me weten! Voorlopig houd ik me bezig met het Overdagkoor op Maat. Dit is een pop/musicalkoor en daarnaast zing ik bij Pajoko in Hellendoorn. Dit naam van dit katholieke kerkkoor betekent van oorprong ´het parochiejongerenkoor´.  Daarnaast zing ik in de band van het kinderbijbelfeest, dat op 29 oktober plaatsvindt op Reggesteyn. Kinderen uit Nijverdal en omgeving kunnen zich hiervoor aanmelden via hun leerkracht met een QR-code. Ook help ik mee met de dienst op de zondag die in basisschool de Schaapskooi in Nijverdal plaatsvindt vanuit de Protestante kerk. Ik vind het prachtig om zowel binnen de katholieke als de protestantse kerk actief te zijn. Muziek en kerk zorgen voor verbinding, en het is belangrijk om samen te werken en krachten te bundelen. Ik hoop dat er steeds meer samenwerkingen ontstaan in de gemeente Hellendoorn, want we hebben elkaar harder nodig dan we soms denken. Ik hou van verbinding en het zoeken naar oplossingen. Samen, maar niet alleen, net als vrede. Samen op weg naar 5 mei, en iedereen in de gemeente Hellendoorn: laat je horen!

Daarnaast sta ik soms achter de camera bij het programma ‘Wat bezielt je’ van Hoi Media. Dit programma sprak me aan omdat ik het belangrijk vind dat er aandacht is voor ieder mens en wat hem of haar bezighoudt. We moeten er voor elkaar zijn, vooral in tijden van narigheid. Kritiek en oordelen komen vaak snel, maar wees lief voor elkaar. Muziek heeft me altijd kracht gegeven, en ik voel nog steeds de aanwezigheid van mijn engelbewaarder op mijn schouder.