Twenterand Objectief

In deze rubriek Twenterand Objectief zullen we aandacht besteden aan Cultuur, Natuur, lokaal nieuws, Sport, Historie, Horeca, Winkels en de alle- daagse dingen die ons bezig houden in onze mooie dorpen gelegen in Twente.

Bij Twenterand Objectief bieden we diverse diensten aan voor adverteerders. Op onze website kunnen adverteerders hun bedrijfslogo plaatsen met een link naar hun eigen website. Daarnaast is het ook mogelijk om een uitgebreid artikel te plaatsen op deze website en op onze populaire Facebook pagina. Bereik een groot publiek en daarnaast vergroot je de zichtbaarheid van je bedrijf met onze advertentiemogelijkheden.


TWENTERAND OBJECTIEF is een onafhankelijk platform voor Vriezenveen, Vroomshoop, den Ham en de overige dorpskernen binnen de Gemeente. We besteden aandacht aan cultuur, natuur, sport, nieuws en de alledaagse dingen die ons bezig houden. Om de werkgelegenheid en de leefbaarheid te waarborgen zijn we afhankelijk van een uitnodigende en bruisende dorpskernen met fraaie winkels en goede Horecagelegenheden.

Ook zullen we de nodige aandacht besteden aan het bedrijfsleven in de Gemeente Twenterand. In de steeds maar meer verhardende samenleving waarin we leven, streven wij naar een grotere betrokkenheid van de inwoners van onze mooie Gemeente. De nieuwsberichten die we voorheen deelden zijn tijdelijk uitgeschakeld omdat we niet de juiste RSS feeds tot onze beschikking hebben. We wensen je veel plezier tijdens het bezoeken van onze pagina's. Heb je tips! Stuur ze naar de redactie!Twenterand  is een gemeente in Twente en Salland, in de Nederlandse provincie Overijssel.

Op 1 januari 2001 fuseerden de gemeenten Den Ham en Vriezenveen tot een nieuwe gemeente Vriezenveen. Deze gemeente wijzigde op 1 juni 2002 haar naam in Twenterand. Op 31 januari 2023 woonden er in de gemeente 33.867 mensen (bron: CBS) op een oppervlakte van 108,17 km². De gemeente Twenterand maakt deel uit van de Regio Twente.


Kernen

In de gemeente Twenterand liggen de volgende woonkernen:


Inwoners 2021

Den Ham 5.830 / Geerdijk 370 / Vriezenveen 13.780 / Vroomshoop 9.040 / Westerhaar-Vriezenveensewijk 4.345


Overige officiële kernen:


Buurtschappen (onofficiële kernen): Linde (435), Magele (1045), Meer (500, incl. Hallerhoek en Noord-Meer).


De Engbertsdijksvenen

De gemeente Twenterand heeft binnen haar gemeentegrenzen een uniek natuurgebied genaamd Engbertsdijksvenen, het bevindt zich ten oosten van de plaats Westerhaar-Vriezenveensewijk.

Het is een uniek hoogveengebied van ca. 1000 hectare dat een Europees beschermde status heeft, Natura 2000 genaamd.

Tussen 1880 en 1950 is het gebied eerst op kleine schaal verveend door grondeigenaren om te voorzien in de eigen behoefte aan brandstof, het veen werd namelijk gebruikt als product om o.a. kachels op te laten branden. Later is het gebied op grote schaal verveend en per schip afgevoerd via Vriezenveenschewijk (met –sche), het latere Westerhaar-Vriezenveensewijk, om het veen te gebruiken als brandstof in de steden en fabrieken. Nog veel later werd het gebruikt als grondverbetering, ook wel potgrond genoemd.

Door deze vervening heeft het gebied Engbertsdijksvenen grotendeels haar unieke karakter gekregen. Het is een van de weinige plaatsen in Nederland waar nog actief hoogveen te vinden is. Het beheer is in handen van Staatsbosbeheer.


Stolpersteine

Op 24 maart 2014 is op initiatief van de Lionsclub Twenterand via notariskantoor Endendijk Koene de Stichting Stolpersteine Twenterand opgericht. Op 6 december 2016 zijn in Vriezenveen voor de huizen aan het Westeinde en Den Ham aan de Daarleseweg in totaal negen gedenkstenen gelegd.


Verkeer en vervoer

Door de gemeente Twenterand loopt de autoweg N36 (Almelo - Hardenberg) en het Overijssels Kanaal (Almelo - De Haandrik). Binnen de gemeente stopt de stoptrein Hardenberg - Almelo van Arriva op de stations VriezenveenDaarlerveen en Vroomshoop. De belangrijkste buslijnen zijn lijn 80 (Westerhaar - Hardenberg) en lijn 81 (Almelo - Ommen), die op elkaar aansluiten op het busstation in Westerhaar. De lijnen worden gereden door Syntus Twente.


Lokale omroep


Partnergemeente

De partnergemeente van Twenterand is de Russische gemeente Lomonosov waar Sint-Petersburg zo'n 40 kilometer van verwijderd ligt.

Bron:wikipedia