FOTO VAN DE MAAND

Nederland heeft zoveel te bieden op het gebied van unieke gebouwen en mooie en bijzondere plekken. Leuk toch om regelmatig even te kijken of je herkent waar we nu weer aandacht aan hebben besteed.

Al sinds 2013 wordt er maandelijks een foto gepubliceerd waarbij de bezoeker wordt gevraagd waar de foto genomen is en enkele algemene details te benoemen.

We gaan een bescheiden prijs verbinden aan de Foto van de maand die te winnen is door de inzender met het juiste antwoord. Op het moment dat er meerdere inzenders alle details (of een gelijk aantal) goed hebben wordt er geloot. Soms wordt er gevraagd naar de architect van een gebouw maar het kan ook om een bijnaam gaan. De plaats en naam van het gebouw is voor velen nog wel op te brengen maar dan gaat het nog om twee of drie details die te benoemen zijn. Googelen is toegestaan ! A.u.b. geen antwoorden verstrekken via Facebook en Twitter.

Wilt u ook meedoen met uw organisatie in 2026. Stuur ons een email; wiekentnederland@outlook.com.

We verheugen ons op uw reactie !


Waar is dit in Nederland ? foto rechts, en noem nog 4 algemene details. Klik op de foto en/of stuur een email naar : wiekentnederland@outlook.com



FOTO VAN DE MAAND NOVEMBER



FOTO VAN DE MAAND NOVEMBER

De winnaar ontvangt entreekaarten voor 4 personen + koffie/thee en koek



FOTO VAN DE MAAND NOVEMBER



Stuur je antwoord naar de redactie voor de 30e van de maand



Oplossing oktober;  Nederlands Vestingmuseum Naarden - Bastion Turfpoort - Ravelijn - Cornelus Rudolphus Theodorus Krayenhoff

We hebben deze maand weer veel inzendingen mogen ontvangen. De winnaar is Gerda Doornenbal uit Apeldoorn. Van harte gefeliciteerd met 4 entreekaarten (inclusief een versnapering) voor het Nederlands Vesting Museum in Naarden.

Het Nederlands Vestingmuseum is een historisch museum in de Noord-Hollandse stad Naarden. Het is sinds 1955 gevestigd op een twee hectare groot deel van de wallen van de voornamelijk 17de-eeuwse vestingstad Naarden. Bastion Turfpoort, waarin zich de collectie bevindt, is een van de bastions van Naarden.

De vesting Naarden heeft een typerende 'stervorm' die te danken is aan de zes in de omwalling opgenomen bastions. Het is de best bewaarde vestingstad van Nederland. Het stratenplan, dat de Grote of Sint-Vituskerk omsluit, is nog 17de-eeuws en volkomen rechthoekig. Een grote restauratie vond plaats vanaf 1970 en werd in 2002 voltooid. De vesting is voor het grootste deel vrij toegankelijk.

De ondergrondse kazematten op bastion Turfpoort zijn de enige in Naarden die zijn opengesteld voor publiek. Hier bevinden zich de tentoonstellingen van het museum. Het bastion bevindt zich nog grotendeels in 17e-eeuwse staat. Bezoekers krijgen hierdoor inzicht hoe een vesting vroeger functioneerde als verdedigingswerk.

Buiten op het bastion staan historische artillerie kanonnen uit de 17e tot 19e eeuw. Met sommige exemplaren worden nog demonstraties gegeven. Vanaf het bastion hebben bezoekers uitzicht over de vestingwerken. Onder een afdeklaag van zo'n vijf meter aarde, bevinden zich zes kazematten met kanonkelders waar vroeger geschut stond opgesteld. Door de isolerende aardlaag is het er in de zomer koel en in de winter warm.

Tot het museumterrein behoort ook een ravelijn. Dit is een eiland in de vestinggracht die de achterliggende hoofdwal beschermde tegen vijandelijke aanvallen.

Het Nederlands Vestingmuseum herbergt een belangrijke historische collectie op het gebied van de (vesting)artillerie, de geschiedenis van Naarden en de waterlinies. Het verzamelbeleid richt zich op de periode 1350 (vestiging Naarden op huidige plek) tot 1926 (einde van de Vestingwet).

De collectie omvat de volgende thema's:

De collectie is eigendom van de Stichting Vrienden van Het Nederlands Vestingmuseum.

Website; Het Nederlands Vestingmuseum - Vestingmuseum

FOTO VAN DE MAAND