Foto van de Maand
Nederland is rijk aan unieke gebouwen en prachtige, bijzondere plekken. Het is altijd leuk om te zien of je herkent waar we deze keer aandacht aan besteden.
Sinds 2013 publiceren we elke maand een foto en vragen we bezoekers om te raden waar de foto is genomen en enkele algemene details te benoemen.
We hebben besloten om een bescheiden prijs te verbinden aan de Foto van de Maand. De prijs gaat naar de inzender met het juiste antwoorden. Als meerdere inzenders alle details correct hebben, wordt er geloot. Soms vragen we naar de architect van een gebouw, maar het kan ook om een bijnaam gaan. De plaats en naam van het gebouw zijn vaak nog wel te achterhalen, maar dan gaat het nog om twee of drie extra details. Googelen is toegestaan! We vragen echter om geen antwoorden via Facebook en Twitter te verstrekken.
Wilt u in 2026 met uw organisatie meedoen? Stuur ons dan een e-mail naar:wiekentnederland@outlook.com.
We kijken uit naar uw reactie!
Waar is dit in Nederland?
Bekijk de foto rechts en noem nog vier algemene details.
Klik op de foto en/of stuur een e-mail naar: wiekentnederland@outlook.com.
FOTO VAN DE MAAND APRIL
Stuur je antwoord naar de redactie voor de 30e van de maand
Oplossing maart; Barger Compascuum - Veenpark - Drentse Veenhistorie - Geopend in 1966 - Harrie Keuter Directeur - Hoogveen gebied met echte turfafgraving - Veenriviertje de Runde
We hebben deze maand weer veel inzendingen mogen ontvangen. De winnaar is, na loting, Maaike van de Maat. Maaike van harte gefeliciteerd met 4 entreekaarten voor het Veenpark in Barger Compascuum incl. consumpties voor 4 pers.
Het museum is ontstaan in het jaar 1966. De veenkolonie Barger-Compascuum bestond in dat jaar honderd jaar. Ter gelegenheid daarvan werd een openluchttentoonstelling ingericht, waar onder meer enkele oude veenkeetjes, plaggenhutten genaamd, werden geplaatst. Hiermee werd de basis gelegd voor het latere openluchtmuseum, dat thans 160 hectare omvat en is hiermee het grootste openluchtmuseum van Nederland. De openluchttentoonstelling had een aanzuigende werking: oude gereedschappen en werktuigen werden voor het museum afgestaan. Ook kon het aantal oude woningen worden uitgebreid, mede dankzij de steun van de rijksoverheid.
In het park zijn een oud veendorp 't Aole Compas en een nederzetting uit latere tijd, de Bargermond, gereconstrueerd. In 't Aole Compas is de beginperiode van de vervening rond 1870 met plaggenhutten in beeld gebracht. In de Bargermond is de situatie van 1920 tot 1966 gesimuleerd. Het dorp heeft onder meer een kerk, een bruin café, een school, een molen, De Berk uit Barger-Compascuum, een bakkerij en een smederij.
De geschiedenis van de turfontginning in de laatste helft van de 19e eeuw tot diep in de 20e eeuw wordt op deze wijze in beeld gebracht.
Er is tevens een permanente expositie "Veenomenale Hondsrug" waarin de geschiedenis van de vervening langs de Hondsrug wordt getoond. Daarnaast wordt ook de boekweitteelt getoond van voor de verveningsperiode. Het museum houdt een eigen schaapskudde met heideschapen op het terrein. Met een smalspoortreintje van de Eerste Drentse vereniging van Stoomliefhebbers(EDS) kunnen de diverse onderdelen van het park worden bezocht. Het veenriviertje de Runde loopt door het terrein. Bij de reconstructie van dit riviertje zijn ook onderdelen van het veenpark ingepast. Zo zijn er in het park enkele eilandjes gecreëerd, waarop een speeltuin is gebouwd. Op het hoogveengedeelte van het park is het proces van turfwinning te zien. Veenpark | Verhalen van het veen